Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

INTRODUCE YOUR BAND - KONAN



Για την FeelaRocka, Κατερίνα Μπουδούρη 

ΚΟΝΑΝ
Το συγκρότημα που ρίζες του έχει τον ακριτικό Έβρο, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80, δυναμικά, και όλα προμήνυαν πως μια λαμπρή πορεία πρόκειται ν' ακολουθήσει. 
Η συνέχεια της πορείας τους, όμως, μόνο ιλιγγιώδης μπορεί να χαρακτηρισθεί.  
Το όνομα αλλάζει μετά από λίγο όμως επανέρχεται, τα μέλη του εναλλάσσονται, ο δίσκος τους λίγο πριν την κυκλοφορία του, χάνεται. Ναι, σωστά διαβάσατε. Χάνεται. Με ανεξήγητο τρόπο. Και μετά από πέντε χρόνια τρελής πορείας και γεγονότων εξαφανίζονται οι ίδιοι απ' το προσκήνιο. 
Ο πόθος παραμένει κρυφός και άσβηστος και μετά από 27 χρόνια επανέρχονται με δύο live εμφανίσεις. Θα υπάρξει συνέχεια? Οι προθέσεις τους είναι άγνωστες προς το παρόν. 

Οι ίδιοι πρεσβεύουν πως στο βιβλίο της ιστορίας του ελληνικού Hard Rock και Heavy Metal, λείπουν οι σελίδες στα πρώτα κεφάλαια, που αναφέρονται στο συγκρότημα των KONAN. Δεν καταγράφτηκαν ποτέ, όπως λένε. 
Μήπως έφτασε η ώρα να πάρουν την πρωτοβουλία οι ίδιοι? 

Πάμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα μέσα απ' το θυελλώδες και άκρως ενδιαφέρον βιογραφικό τους.


Ο Conan, ο Βόρειος Κιμμέριος, γεννήθηκε στο μυαλό του Robert E. Howard στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και υπήρξε ένα αρχέτυπο για γενιές αναγνωστών που μεγάλωσαν διαβάζοντας τις περιπέτειές του.

Οι ΚΟΝΑΝ τώρα, γεννήθηκαν στην επίσης «Βόρεια Κιμμέρια» της Ελλάδας, την ακριτική Ορεστιάδα του Έβρου, το 1982. Η πρώτη σύνθεση του συγκροτήματος ήταν οι: 
Παναγιώτης Μπαξεβάνης (κιθάρα), 
Κλεάνθης Νεσούδης (κιθάρα) και 
Τόλης Μαρινόπουλος (τύμπανα και φωνή). 

Η πρώτη τους πρόβα πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου του 1982 αν και ακόμη δεν έχουν πάρει το βάπτισμα του ονόματος και υφίστανται ως «Ελεύθερες Λεγεώνες». Λίγους μήνες αργότερα το σχήμα συμπληρώνει ο μπασίστας Ακης Χατζησιμωνιάν κι έτσι ο σκληρός πυρήνας της πρώτης σύνθεσης του γκρουπ παίρνει σάρκα και οστά.

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1982 το συγκρότημα υιοθετεί το όνομα ΚΟΝΑΝ. Λίγο καιρό πριν τις κινηματογραφικές παραγωγές και με νονό τον Παναγιώτη Μπαξεβάνη που σαφώς επηρεασμένος από το κλίμα των ιστοριών του Howard, βαπτίζει το συγκρότημα. 

Τον Σεπτέμβριο του 1983 το σχήμα (με την πρόφαση των σπουδών) μετακινείται στη Θεσσαλονίκη και για ένα διάστημα αλλάζει το όνομά του σε “Metal Poison” για να αποφύγει τον επικοινωνιακό θόρυβο που δημιούργησε η κυκλοφορία της πρώτης ταινίας με θέμα τον Conan. Γρήγορα όμως αποφασίζουν να μην αφήσουν αυτό να τους επηρεάσει στις επιλογές τους κι έτσι το όνομα επιστρέφει και υποστηρίζεται με μία σειρά από πετυχημένες συναυλίες. Σε μία απ’ αυτές τις συναυλίες, την 1η Ιουνίου του 1984, τους βλέπει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 1984 παίρνει το ρόλο του τραγουδιστή από τον ντράμερ Τόλη Μαρινόπουλο. Τον Ιανουάριο του 1985 τη θέση του μπασίστα αναλαμβάνει ο Κώστας “Joe” Τζούνης κι έτσι προκύπτει η δεύτερη σύνθεση του συγκροτήματος που πλέον αποτελείται από τους: 
Παναγιώτη Μπαξεβάνη (κιθάρα), 
Κλεάνθη Νεσούδη (κιθάρα), 
Τόλη Μαρινόπουλο (τύμπανα και φωνητικά), 
Κώστα “Joe” Τζούνη (μπάσο) και 
Βασίλη Παπαδόπουλο (φωνή). 

Η σύνθεση αυτή υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του συγκροτήματος μιας και το original υλικό που ήδη υπήρχε, πλέον ενορχηστρώνεται και παίρνει μια πολύ πιο συγκεκριμένη μορφή, η οποία θα αφήσει τη σφραγίδα της στις επερχόμενες συναυλίες τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1985 οι ΚΟΝΑΝ μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν κάποιο από αυτό το υλικό. Το αποτέλεσμα αυτής της ηχογράφησης είναι να τους προσεγγίσει η τότε πολύ ενεργή ανεξάρτητη εταιρεία της Θεσσαλονίκης CVR και να καταλήξουν σε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. 

Τον Οκτώβριο του 1985 και έχοντας πλέον υπογράψει το δισκογραφικό τους συμβόλαιο συμβαίνουν ανακατατάξεις στη σύνθεση του συγκροτήματος, οι οποίες τους αφήνουν με έναν κιθαρίστα και καινούριο ντράμερ. Έτσι λοιπόν η σύνθεση που καταλήγει να ηχογραφεί για τον δίσκο των ΚΟΝΑΝ είναι οι: 
Παναγιώτης Μπαξεβάνης (κιθάρα)
Κώστας “Joe” Τζούνης (μπάσο)
Βασίλης Παπαδόπουλος (φωνή) και
Θανάσης Τσιμούδης (ex-Northwind) (τύμπανα).

Τον Μάρτιο του 1986 αποφασίζεται ότι το όνομα του συγκροτήματος θα γράφεται με Κ και όχι με C προς αποφυγή εμπλοκών με δικαιώματα και άλλες νομικές τυπικότητες. Ούτως ή άλλως εάν ο Conan ήταν ιστορική προσωπικότητα μάλλον δεν θα τον ενδιέφερε και πολύ αν κάποιος έγραφε το όνομά του στα λατινικά με Κ ή C (ως Κιμμέριος). 

Οι ηχογραφήσεις μετά από πολλά προβλήματα ολοκληρώνονται τον Ιούλιο του 1986. Δυστυχώς τις πρώτες μέρες της μίξης του υλικού τεχνικά θέματα με το 16κάναλο OTARI μπομπινόφωνο που χρησιμοποιούσαν τότε, παθαίνει βλάβη με αποτέλεσμα να φύγει για service στην Αθήνα μαζί με τις ταινίες των ηχογραφήσεων που από κάποιου την αμέλεια έμειναν πάνω στο μηχάνημα και αυτή ήταν η τελευταία φορά που η ηχογραφημένη δουλειά των ΚΟΝΑΝ ξέρουμε που βρισκόταν. Όλο αυτό το διάστημα οι ΚΟΝΑΝ παραμένουν συναυλιακά δραστήριοι μεγαλώνοντας το κοινό τους και αφήνοντας πολύ δυνατές εντυπώσεις όπου εμφανίζονται. 

Ο Ιούλιος του 1986 σημαίνει και πάλι μία αλλαγή στη σύνθεση της μπάντας όταν ο ντράμερ Θανάσης Τσιμούδης αντικαθίσταται από τον Δημήτρη “FOX” Μουτεβελίδη. Ακολουθεί άλλη μία σειρά συναυλιών και τον Μάρτιο του 1987 οι ΚΟΝΑΝ μετά από πολλούς μήνες ταλαιπωρίας και απώλειας του ηχογραφημένου υλικού (κάτω από αστείες συνθήκες) σπάζουν εν τέλει το δισκογραφικό τους συμβόλαιο. Τον ίδιο μήνα ένα ακόμη μέλος μπαίνει στο συγκρότημα: ο Σωτήρης Παπαστεργίου (ex-Vavel) (πλήκτρα), με τον οποίο πραγματοποιούν μόλις μία συναυλία, στις 7-3-1987. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που το συγκρότημα βρέθηκε πάνω στη σκηνή κάτω από το όνομα των ΚΟΝΑΝ. 

Την ίδια χρονιά ο Βασίλης Παπαδόπουλος και ο Παναγιώτης Μπαξεβάνης αναχωρούν για τη Γερμανία και όταν επιστρέφουν από ‘κει εμπλέκονται σε διαφορετικά projects και κάπως έτσι το συγκρότημα των ΚΟΝΑΝ έμεινε ανενεργό για τα επόμενα 27 χρόνια. 

Το υλικό του συγκροτήματος που δεν κυκλοφόρησε ποτέ υπήρξε θέμα συζητήσεων πολλές φορές ανάμεσα στα μέλη του και ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια έπεσαν πολλές φορές ιδέες στο τραπέζι σχετικά με μία ηχογράφηση ζωντανή ή στούντιο. 

Στις 16 και 17 Μαΐου 2013 τέσσερα original μέλη των ΚΟΝΑΝ, οι: - Παναγιώτης Μπαξεβάνης (κιθάρα) - Βασίλης Παπαδόπουλος (φωνή) - Τόλης Μαρινόπουλος (τύμπανα) και - Κώστας “Joe” Τζούνης (μπάσο), με τη βοήθεια του Σάκη Μπαντή (Horizons Εnd & Uthull) στα πλήκτρα, θα πραγματοποίησαν δύο συναυλίες στο EIGHTBALL της Θεσσαλονίκης, οι οποίες ηχογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν. Οι δύο αυτές βραδιές υπήρξαν εκρηκτικές αν κρίνει κανείς από τις πρώτες πρόβες που έκανε το συγκρότημα, ξαναζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή της μουσικής που αγαπάμε με έναν τρόπο που μόνο άνθρωποι που το έζησαν μπορούν να το κάνουν. 


ΜΕΛΗ
Παναγιώτης Μπαξεβάνης  -Κιθάρα
Τόλης Μαρινόπουλος - Τύμπανα
Κώστας Joe Τζούνης - Μπάσο
Βασίλης Παπαδόπουλος - Φωνή
Σάκης Μπαντής - Πλήκτρα

ΣΤΙΧΟΣ
Αγγλικός

ΕΙΔΟΣ
Hard Rock - Heavy Metal

ΠΟΛΗ
Ορεστιάδα - Θεσσαλονίκη

ΕΤΑΙΡΙΑ
Unsigned 

LINKS





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου