Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Soviet Soviet - Brightside - Electro Vampires @ Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη (17/10)



Της Χριστίνας Γούσιου 


Το live αυτό συγκαταλέγεται στις συναυλίες δυναμίτη, όπου παρόλο που το μεγάλο όνομα είναι εκρηκτικό από μόνο του, τα δυο opening συγκροτήματα κατέστησαν την “πυροκρότηση” ακόμα πιο δυνατή..

Οι Brightside και οι Electro Vampires, αμφότεροι ελληνικά σχήματα από τη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ανήκουν στη σκηνή της post punk/indie rock και Goth Rock αν ήθελε οπωσδήποτε να τους κατατάξει, αν και θα συστήναμε ανεπιφύλακτα αντ' αυτού να τους ακούσει και να τους δει, καθώς σίγουρα η αίσθηση που θα πάρει θα είναι πολύ πιο ακριβής από μερικές ταμπέλες.


Ξεκίνημα λοιπόν από τους Brightside λίγα λεπτά μετά τις 22'00 το βράδυ της Παρασκευής, η Μαύρη Τρύπα έχει ήδη γεμίσει κατά παραπάνω από το ήμισυ και το κοινό συμμετέχει εξαρχής, ενώ στο χώρο υπήρχαν και stands με υλικό και των τριών συγκροτημάτων. 


Η εμφάνιση των Brightside κράτησε περίπου μισή ώρα, όπου παίχτηκαν μερικά από τα πιο δυνατά τους ήδη γνωστά κομμάτια, από το άλμπουμ τους EP που κυκλοφόρησε το 2012, αλλά και το φετινό “Where are the Mods?”, και κάποια από την επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά, η οποία αναμένεται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, σίγουρα με μεγάλο ενδιαφέρον από τους φαν τους, οι οποίοι είναι ήδη αρκετοί και όλο και αυξάνονται. Konstantinos Skarlatos στα φωνητικά και κιθάρα, Nestoras Bananis κιθάρα, Miles Lappas στα drums και κρουστά, Thanos Karapantsios στο μπάσο και Nikos Kallianis στα πλήκτρα.



Τη συνέχεια ανέλαβαν τα Ηλεκτρονικά Βαμπίρ (Electro Vampires) της Θεσσαλονίκης, στις 23'00 και στο επόμενο 40λεπτο μας δάγκωσαν με την οπτική τους γωνία (αν και το συγκεκριμένο τραγούδι - Point Of View - έλειπε από το playlist τους). Είμαστε άραγε τώρα κι εμείς καταραμένοι, νέοι και "δικοί τους" στην αιωνιότητα; Αν και κάτι μου λέει πως όσοι ήμασταν εκεί βρισκόασταν ήδη σε παρόμοιο, αν όχι στον ίδιο παρονομαστή με αυτούς..


Καταλαμβάνοντας τη σκηνή με ορμή, γεμάτη ενέργεια σκοτεινιά και φανερό μυστήριο, οι Lens (κιθάρα), Sugar (vocals), Gosha (πλήκτρα), Y.O.P.J. (τύμπανα) και Nicolas (μπάσο) μας εισήγαγαν στον κόσμο τους, συμπληρωμένοι από cult εικόνες μυστηριωδών υπάρξεων, τρομακτικών χαρακτήρων τρανσυλβανικής αισθητικής, στοιχειωμένων ανθρώπων και διψασμένων για ματωμένη και απέθαντη αλήθεια βαμπίρ, και μια δόση φωτοευαισθησίας, με τον Sugar να ζητάει λιγότερα φώτα ανά διαστήματα! 

Κορυφαίες στιγμές της ούτως ή άλλως κορυφαίας εμφάνισης, τα τραγούδια Procreation Of The Wicked και Machine Gun, με την ένταση να χτυπάει κόκκινο σε μπάντα και κοινό, το οποίο είχε ήδη γεμίσει το ισόγειο του μαγαζιού και τον μισό από τον πάνω όροφο.




Είκοσι λεπτά πριν το ρολόι σημάνει δώδεκα, οι Electro Vampires αποσύρθηκαν από τη σκηνή, και ακριβώς τα μεσάνυχτα ακολούθησαν οι Soviet Soviet, βρυχώμενοι με φωνή και όργανα, και πλέον με τους Brightside και τους Electro Vampires να έχουν προστεθεί στο κοινό τους ως επίσης μεγάλοι φαν τους. 


Αυτό που είδαμε ήταν ένα πασίγνωστο στο είδος του συγκρότημα στα καλύτερά του, τον Andrea (φωνή και μπάσο) να βρυχάται και να ουρλιάζει με μια κινησιολογία  που σε σημεία θύμιζε μανιασμένο moondancing, και ανά διαστήματα να κάνει αναβάσεις στο μόνιτορ μπροστά του, και οι δυο Alessandro να συμπληρώνουν τον πανικό με drums και κιθάρα αντίστοιχα.

Δεν έλειψαν κάποια σχετικά τεχνικά προβλήματα ήχου, τα οποία ο Andrea προσπαθούσε να διορθώσει σε συνεννόηση με τους τεχνικούς ήχου του, με αποτέλεσμα να ακούμε και τα ιταλικά μας ανάμεσα σε κάποια κομμάτια, να μην καταλάβουμε Χριστό, κι έτσι να αρκεστούμε στο να αρχίσουμε να ουρλιάζουμε κι εμείς και να χορεύουμε σαν madmen, headbanging or not.








Δεν έλλειψε ούτε και το ευτράπελο της υπόθεσης, ευτυχώς ακίνδυνο και χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις, όταν ο Andrea κάποια στιγμή σκόνταψε και έπεσε στη σκηνή. Ευτυχώς σηκώθηκε γελώντας και συνέχισε το καταιγιστικό τους πρόγραμμα.  


Κάτι λιγότερο από μια ώρα αργότερα το live έφτασε στο τέλος του, με τον κόσμο να φωνάζει για περισσότερο, αίτημα που δυστυχώς δεν ικανοποιήθηκε, καθώς οι Soviet Soviet μετά από λίγα λεπτά ακόμα που παρέμειναν στη σκηνή χαιρετώντας και βγάζοντας κι αυτοί τις δικές τους φωτογραφίες το κοινό, εντέλει μας καληνύχτισαν.



Έχουμε λοιπόν να λέμε για μια επικά σκοτεινή συνάντηση μιας ιταλικής εκδοχής της σοβιετικής παράνοιας με τα εγχώρια βαμπίρ μας, πάντα κοιτώντας την φωτεινή πλευρά. Εμείς έχουμε να πούμε… Up with the sickness, and always look on the brightside...


Σαν κάτι έξτρα για τους μονίμως περίεργους σαν την γράφουσα, ενδιαφέρουσα και μια πιθανή καταγωγή του ονόματος των Soviet Soviet (και αν όχι καταγωγή, σίγουρα ομοιότητα):
Η ρωσική λέξη σοβιέτ (η οποία σημαίνει συμβούλιο) έγινε διεθνής πολιτικός όρος με τη σημασία των συμβουλίων αντιπροσώπων που αποτέλεσαν τη βάση της πολιτικής οργάνωσης των εργατών κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση και στη συνέχεια του λαϊκοδημοκρατικού πολιτεύματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Ως σοβιέτ ονομάζονταν τα συμβούλια αντιπροσώπων της κάθε διοικητικής περιφέρειας που εκλέγονταν είτε απ' ευθείας από τον λαό, είτε από αντιπροσώπους σοβιέτ μικρότερων περιοχών. Τα πρώτα σοβιέτ ήταν συμβούλια εργατών που είχαν εκλεγεί το 1905 κατά τη μεγάλη απεργία που είχε σημειωθεί στη Ρωσία μετά την οποία και ακολούθησε η Ρωσική Επανάσταση του 1905.

Για όποιους ενδιαφέρονται για όλη την ιστορία:



Ευχαριστούμε την Love Light Productions για τη διοργάνωση, και τη Μαύρη Τρύπα για τη φιλοξενία!


LINKS

BrightSide: 

Electro Vampires:

Soviet Soviet:

Love Light Productions:

Μαύρη Τρύπα: 






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου