Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Lemonade On Stage


0

Τους «Lemonade on Stage» όλο και κάπου θα τους έχετε συναντήσει, τυχαία ή μη, μιας και δεν είναι
λίγες οι εμφανίσεις τους στις μουσικές σκηνές και στα «στέκια» της Θεσσαλονίκης.
Μόνοι τους ή παρέα με τους καλούς τους φίλους, δε σταματάνε λεπτό να παίζουν και να μας ανεβάζουν τη διάθεση, με το μοναδικό  τρόπο και την αστείρευτη διάθεση τους για κέφι και ανεβασμένες καταστάσεις.
Ήρθε νομίζω η ώρα να τους γνωρίσουμε καλύτερα.
Βάλαμε στη θέση του ανακρινόμενου τον μπασίστα των Lemonade on Stage, Σωτήρη Πατσιάλας και μας τα είπε όλα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία.

Σωτήρη, καλώς ήρθες. Είσαι έτοιμος για μία «ανάκριση»;
Καλώς σας βρήκα. Είμαι πανέτοιμος, είμαι εδώ για να τα πούμε όλα!
Καταρχήν, παρουσίασέ μας τους Lemonade on Stage.
Οι Lemonade on Stage είναι ο Φίλιππος Μουζάς, που τραγουδάει και παίζει κιθάρα και είναι ο κύριος συνθέτης των τραγουδιών, ο Δημήτρης  Ρόμπος στα τύμπανα και εγώ, Σωτήρης Πατσιάλας, στο μπάσο.
Πέρα από το βασικό κορμό των τριών, υπάρχουν κι άλλα άτομα -θα τα χαρακτήριζα ως μια μεγάλη παρέα-, τα οποία συμμετέχουν παικτικά τόσο στα στούντιο άλμπουμ (στο πρώτο, αλλά και σε αυτό που ετοιμάζουμε), όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις.
Πότε συναντηθήκατε για πρώτη φορά και αποφασίσατε να σχηματίσετε το συγκρότημα;
Ο Δημήτρης με το Φίλιππο έπαιζαν πολλά χρόνια μαζί σε διάφορες μπάντες κι εγώ τους βρήκα μέσω μιας αγγελίας το 2009. Οπότε από τότε ξεκίνησε η σημερινή μορφή που έχουν οι Lemonade on Stage.
Με αυτό το όνομα κάνατε την παρουσία σας απ” την πρώτη στιγμή ή προέκυψε στην πορεία;
Με αυτό το όνομα έπαιζαν ο Φίλιππος με το Δημήτρη, ως Lemonade on Stage.
Που σημαίνει τι, Σωτήρη, το συγκεκριμένο όνομα;
Έχει  σχέση με την αργκό των σκλάβων της Αμερικής. Το λεμόνι στην αργκό των Αφροαμερικάνων είναι φαλικό σύμβολο, έχει σχέση με το ανδρικό μόριο, με το σεξ γενικά. Οπότε σε ελεύθερη μετάφραση μπορούμε να το πούμε, «συνουσία στην σκηνή». Παίζουμε, βεβαίως, και τέτοια μουσική, «μαύρη», όπως συνηθίζεται να λέγεται…
Μου έδωσες καλή αφορμή να σε ρωτήσω για το στυλ της μουσικής που παίζετε. Ποιο είναι;
Παίζουμε τη λεγόμενη μουσική των μαύρων. Βέβαια  έτσι έχει επικρατήσει να ονομάζεται στην Ευρώπη, και δε βρίσκω κάποιο ιδιαίτερο λόγο να συνεχίζει να υπάρχει αυτή η ονομασία, επειδή οι μαύροι πλέον της Αμερικής δεν ακούν τέτοια μουσική. Το στυλ που μας χαρακτηρίζει σε πολύ γενικό βαθμό είναι η ρετρό αμερικάνικη μουσική θα έλεγα. Δηλαδή, από τα μπλουζ της Νέας Ορλεάνης, μέχρι τα πιο ηλεκτρικά μπλουζ του βορρά. Λίγο  σόουλ. Μας αρέσει πάρα μα πάρα πολύ και φαίνεται και στα δικά μας τα τραγούδια η country μουσική, η bluegrass, ακούμε και παίζουμε πολύ τέτοια μουσική. Γενικά, λοιπόν, το στυλ θα το χαρακτήριζα ως ρυθμική, χορευτική αμερικάνικη μουσική.
Να υποθέσω ότι αυτές οι επιρροές προέκυψαν στην πορεία της μουσικής παιδείας του καθενός;
Να σου πω την αλήθεια, για μένα προέκυψε στην πορεία. Γνώρισα τα παιδιά, έπαιζαν ήδη αυτό το στυλ και αυτοί με έβαλαν στο κλίμα. Ακούγαμε και οι τρεις πάντα κιθαριστική ροκ μουσική, το κοινό άκουσμα και των τριών είναι σίγουρα η αμερικάνικη μουσική, country, blues…
Έχω κατά νου να σε ρωτήσω, Σωτήρη, για τις ζωντανές εμφανίσεις σας, αλλά πιστεύω πως αν αρχίσεις να τις αναφέρεις, θα χρειαστούν πολλές σειρές για να τις χωρέσουμε όλες. Μεγάλη δραστηριότητα, αμέτρητες εμφανίσεις κι ένα κοινό που σας ακολουθεί πιστά.
Σ” αυτό βοηθάει και το σχήμα των Lemonade on Stage. Μικρό, ευέλικτο σχήμα. Εύκολα μετακινούμαστε, εύκολα στήνουμε. Και ναι, παίζουμε αρκετά.
Ας αναφέρουμε λοιπόν τις σημαντικότερες εμφανίσεις που έχετε πραγματοποιήσει.
Θα ξεχωρίζαμε τις εμφανίσεις μας στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην πλατεία Αριστοτέλους και σε φεστιβάλ. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κάνει κάποιο support μεγάλης μπάντας, αλλά πιστεύω πως θα έρθει και αυτό την κατάλληλη στιγμή.
Σημασία έχει ότι όπου παίζετε γίνεται ένας μικρός χαμός. Υπάρχει κι ένα κοινό που σας ακολουθεί σταθερά, οπότε….
Πιστεύω πως σε αυτό βοηθάει και η μουσική που παίζουμε. Είναι χορευτική μουσική. Αυτό που θα ακούσει κάποιος από τους Lemonade είναι η δυνατή χορευτική μουσική. Από μόνη της η μουσική είναι διασκεδαστική, παίζουμε και εμείς δυνατά, οπότε πάντα, όπου και να παίξουμε, υπάρχει καλή ανταπόκριση από τον κόσμο.
Ποιες είναι οι προσωπικές σας δουλειές ως τώρα;
To 2011 γράψαμε το πρώτο στούντιο άλμπουμ, με τον τίτλο «Freedom». Και το 2013, γράψαμε το καινούριο άλμπουμ με τον τίτλο «Squeeze it». Είναι ολοκληρωμένο, είναι έτοιμο, ελπίζουμε να κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Έχουμε ανεβάσει ήδη κομμάτια από την καινούρια μας δουλειά στο κανάλι των Lemonade on Stage στο You Tube. Μπορείτε να τα δείτε, να μας κάνετε support.
Αυτό εννοείται! Προσωπικά τα έχω δει ήδη και μπορώ να πω πως πρόκειται για άψογη επαγγελματική δουλειά. Ποιοι συνέβαλαν στη δημιουργία των clips;
O Αλέξανδρος Ραΐδης έχει κάνει και την παραγωγή του άλμπουμ, αλλά και το ένα clip.
Δύο clips έχει επιμεληθεί ο Φίλιππος. Είναι και οι καιροί δύσκολοι, οπότε είτε μόνοι μας, είτε με τη βοήθεια φίλων προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο.
Μέχρι την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ, λοιπόν, ας γυρίσουμε πίσω, στο «Freedom», και να πούμε για την αποδοχή που είχε από τον κόσμο.
Υπήρξαν θετικά σχόλια γενικά. Για εμάς ήταν η πρώτη φορά. Είναι σαφώς διαφορετικό το να παίζεις διασκευές γνωστών τραγουδιών από το να κάνεις κάτι αποκλειστικά δικό σου, απ” την αρχή. Ο μόνος που είχε μία σχετική εμπειρία, απ’ τους τρεις μας, ήταν ο Φίλιππος. Γενικά πειραματιστήκαμε πολύ, στη σύνθεση, στην παραγωγή. Πιστεύω πως μάθαμε αρκετά και ακόμα μαθαίνουμε.
Οπότε υπήρξε συνέχεια και σίγουρα θα υπάρξει και μέλλον και τους Lemonade onStage. Ποιο πιστεύεις πως είναι το μυστικό για να υπάρχει στο χρόνο μια μπάντα, για να υπάρχει συνέχεια;
Σίγουρα το πρώτο «μυστικό» είναι το υλικό. Όταν υπάρχει υλικό για δουλειά και για προώθηση, σίγουρα υπάρχει συνέχεια. Το βασικότερο, όμως, πιστεύω πως είναι η καλή επικοινωνία. Το να υπάρχει καλή ατμόσφαιρα μεταξύ των μελών της μπάντας και το κλίμα  της ευχάριστης παρέας. Δηλαδή τους συμπαίκτες σου δεν πρέπει να τους βλέπεις ως συναδέλφους, με την έννοια ότι πάω και κάνω μια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά να το διασκεδάζεις το όλο θέμα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πεις που μπορούμε να σας βρούμε στο διαδίκτυο.
Μπορείτε να βρείτε τους Lemonade on Stage στη σελίδα μας στο Facebook, στο Google sites, καθώς και στο κανάλι μας στο You Tube, όπου μπορείτε να ακούσετε και τη δουλειά μας.
Να σ” ευχαριστήσω πολύ Σωτήρη γι αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία, να σας ευχηθώ καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στην πορεία σας.
Εμείς ευχαριστούμε πολύ. Να είστε όλοι καλά. Καλή συνέχεια σε όλους.

*To άλμπουμ «Freedom», μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας απ τους Lemonade on Stage, ερχόμενοι σε επαφή μαζί τους στη σελίδα τους στο Facebook.
lemonade

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου