Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη MADBALL



Σε λίγες ημέρες οι θρύλοι του hardcore, Madball, κυκλοφορούν το νέο τους δίσκο με τίτλο “Hardcore Lives”. Μιλήσαμε με τον κιθαρίστα της μπάντας Brian “Mitts” Daniels, για το νέο δίσκο, τα πλάνα του συγκροτήματος και γενικά για τη hardcore σκηνή.

Γεια σου Mitts και καλωσόρισες στο Rock Overdose. Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας κάποιες πληροφορίες για το καινούριο άλμπουμ.

Ok. Το όνομα του δίσκου είναι “Hardcore Lives” και πρόκειται για την πρώτη κυκλοφορία μας μετά το 2010. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι 'αυτό. Βγάλαμε και ένα EP το 2012, ονομάζεται “Rebellion EP”, αλλά αυτό θα είναι το πρώτο full-length που κάνουμε μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δουλεύετε και πάλι με τον Zeuss, ο οποίος είναι ένας θρυλικός παραγωγός στο hardcore. Πώς είναι η συνεργασία μαζί του, και μετά από όλα αυτά τα χρόνια, αισθάνεστε ότι έχετε μάθει κάτι νέο από αυτόν;

Έχουμε ηχογραφήσει δύο δίσκους με τον Zeuss στο παρελθόν. Σε αυτό το άλμπουμ ο Zeuss έχει κάνει το mixing, αλλά είχαμε κάποιον άλλο να κάνει τις βασικές ηχογραφήσεις, τον φίλο μας Ken Susi, ο οποίος παίζει επίσης κιθάρα στους Unearth. Κάναμε τις ηχογραφήσεις και στη συνέχεια τις δώσαμε στον Zeuss και αυτός έκανε το μιξάρισμα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα, είναι πιθανώς το καλύτερο άλμπουμ όσον αφορά τον ήχο που έχουμε κάνει ποτέ, έτσι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε τοBNB Bowl. Πώς ήταν η φάση με όλες αυτές τις μεγάλες μπάντες σε ένα φεστιβάλ;

Ήταν τέλεια. Κάνουμε το ίδιο show για σχεδόν δέκα χρόνια τώρα και είναι πάντα ένα φανταστικό show. Είναι πολύ cool, επειδή κάθε γενιά του hardcore είναι εκεί, υπάρχουν τα μικρότερα παιδιά αλλά υπάρχουν και οι πιο μεγάλοι που ξέρετε, ίσως να μην πηγαίνουν σε συναυλίες πια, αλλά πάντα έρχονται σε αυτό το show, γιατί είναι ας πούμε σαν ένα reunion για τους ανθρώπους μερικές φορές. Ήταν ένα καταπληκτικό show, έπαιξαν οι Hatebreed, έπαιξαν οι Agnostic Front των οποίων το line-up ήταν αυτό από τη δεκαετία του ’80 και τη κυκλοφορία του δίσκου “Cause For Alarm”. Έτσι, ήταν πραγματικά ωραία φάση να τους βλέπεις να παίζουν αυτό τον παλιό δίσκο και να βλέπεις στη σκηνή άτομα που έπαιζαν στη μπάντα πριν από πολλά χρόνια.

Είστε σε αυτή τη σκηνή για αρκετό καιρό. Πόσο έχει αλλάξει από την δεκαετία του '80, όταν οι Madballξεκίνησαν;

Λοιπόν, όπως ξέρετε ότι είναι πολύ διαφορετική τώρα. Πιστεύω ότι πλέον μιλάμε για μία περισσότερο παγκόσμια hardcore σκηνή. Στη δεκαετία του 80, όταν ξεκίνησαν οι Madball, δεν υπήρχε internet, έτσι αν π.χ. ζούσες στη Νέα Υόρκη, πάντα θα έβλεπες μπάντες της Νέας Υόρκης και πάντα θα άκουγες τον ήχο της Νέας Υόρκης. Νομίζω ότι στις μέρες μας με το διαδίκτυο, ο καθένας οπουδήποτε κι αν βρίσκεται μπορεί να έχει πρόσβαση στη μουσική. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία πολύ πιο παγκοσμιοποιημένη μουσική σκηνή τώρα. Αν πας στην Ευρώπη, αν πας στη Νότια Αμερική, στην Ασία, ακούς τόσα πολλά συγκροτήματα που έχουν συχνά ήχο που προέρχεται από τη Νέα Υόρκη ή τη Βοστώνη. Ή ακόμη, την hardcore σκηνή της Καλιφόρνια από τη δεκαετία του '80. Η σκηνή πλέον είναι μοιρασμένη σε όλο τον κόσμο, έτσι δεν μιλάμε μόνο για Νέα Υόρκη ή Βοστώνη ή Καλιφόρνια, είναι παντού τώρα.

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Η hardcore ακολουθεί όλες αυτές τις αλλαγές στον κόσμο, ή θέτει τους δικούς της κανόνες;

Νομίζω ισχύουν και τα δύο κατά κάποιο τρόπο. Η hardcore ήταν ανέκαθεν και είναι ακόμα μια αντικουλτούρα, μέσα στη hardcore σκηνή θα δείτε ανθρώπους που ζουν με τους δικούς τους κανόνες και σίγουρα το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους από τους μουσικούς. Σίγουρα δεν είναι ένα mainstream είδος της μουσικής και σίγουρα τα άτομα που ακολουθούν αυτό το είδος της σκηνής δεν είναι επίσης mainstream.

Οπότε, η hardcore δεν είναι μόνο ένα είδος μουσικής. Είναι και τρόπος ζωής, όπου οι άνθρωποι σέβονται ο ένας τον άλλο και συμπεριφέρονται σαν μια οικογένεια. Υποθέτω ότι τα περισσότερα είδη μουσικής προσπαθούν να τα υιοθετήσουν όλα αυτά, αλλά από την εμπειρία μου, το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι ηhardcore. Κάτι που εύκολα κανείς παρατηρεί ιδιαίτερα στα live shows, όπου οι οπαδοί και η μπάντα γίνονται ένα και απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Γιατί νομίζεις ότι αυτό είναι τόσο ισχυρό στη hardcore σκηνή?

Νομίζω ότι στη hardcore υπάρχει ιδιαίτερη επαφή με τους οπαδούς, επειδή οι μουσικοί δεν είναι ροκ σταρ. Δεν βγάζουμε δηλαδή εκατομμύρια δολάρια ή τρελά χρήματα, είναι ας πούμε ένα πιο «χειροπιαστό» είδος μουσικής. Οι οπαδοί είναι στο ίδιο επίπεδο με τις μπάντες, δεν υπάρχει διαχωρισμός, όπως υπάρχει σε άλλα είδη μουσικής.

Επίσης έχετε το συγκρότημα Hazen Street με τον Toby από τους HO. Υπάρχουν σχέδια για να δούμε κάτι νέο από αυτό εκεί;

Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι κάνουμε κάποιες εμφανίσεις με τους Hazen Street ανά διαστήματα, και έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ένα ακόμη album, αλλά αυτή την περίοδο δεν υπάρχει τίποτα σε εξέλιξη. Νομίζω όμως ότι κάποια μέρα σύντομα θα βρεθούμε όλοι μαζί και θα γράψουμε νέα μουσική με τους Hazen Street. Δεν ήμουν στους Hazen St. από την αρχή, ήταν αρχικά ο Freddie και ο Toby, ο Hoya και ο Mackie, ο φίλος μας ο Chad από τους New Found Glory, αλλά και ο φίλος μας Dave Kennedy. Kαι όταν οι Hazen Street ξεκίνησαν ο Chad, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει εντελώς στις απαιτήσεις του συγκροτήματος, κυρίως λόγω άλλων υποχρεώσεών του με τους New Found, έτσι κατέληξα να παίζω εγώ κιθάρα. Έτσι παίζω στους Hazen Street, αν και δεν έπαιζα στο δίσκο, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Εντάξει. Και ποια είναι τα σχέδιά των Madball μετά το καινούριο άλμπουμ;

Λοιπόν, έχουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία το καλοκαίρι, ξεκινά τον Ιούλιο οπότε θα είμαστε στην Ευρώπη τον Ιούλιο και μετά περιοδεία για την υποστήριξη του νέου άλμπουμ. Έχουμε και μερικά βίντεο που θα βγουν, μάλιστα αύριο γυρίζουμε ένα στη Νέα Υόρκη, για το τραγούδι "Born Strong" το οποίο βρίσκεται στο νέο δίσκο, και έχουμε και κάποιες συναυλίες στις ΗΠΑ, αλλά ουσιαστικά θα κάνουμε το ίδιο πράγμα που κάνουμε πάντα, θα πάμε για περιοδεία σε όλο τον κόσμο για την προώθηση του νέου άλμπουμ.

Θα σας δούμε στην Ελλάδα;
Το ελπίζω!

Το ελπίζουμε κι εμείς. Έχετε ένα αρκετά μεγάλο fan base εδώ στην Ελλάδα. Θέλετε να πείτε κάτι γι αυτούς, προσθέτοντας τα τελευταία λόγια αυτής της συνέντευξης;

Σίγουρα. Στην Ελλάδα κάνουμε πάντα υπέροχες εμφανίσεις, κάθε φορά που ερχόμαστε. Παίξαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2001 και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα show που είχαμε ποτέ. Έχουμε πάει στην Αθήνα αρκετές φορές από τότε, και πιο πρόσφατα παίξαμε και στη Θεσσαλονίκη. Και ξέρετε, η Ελλάδα υπήρξε πάντα πολύ υποστηρικτική προς τους Madball, οπότε ελπίζουμε να σας ξανά επισκεφθούμε σύντομα και ελπίζουμε να τσεκάρετε το νέο μας άλμπουμ!

Σας περιμένουμε λοιπόν! Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή συνέχεια! Bye-bye!

Κανένα πρόβλημα! Σας ευχαριστούμε πολύ κι εμείς! Αντίο!


Απομαγνητοφώνηση: Σοφία Ντούσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου