Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη VADER


Οι Vader είναι μια Death Metal μπάντα από το Οlsztyn της Πολωνίας. Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά σαν περιοδικό να συνομιλήσουμε  τηλεφωνικά με τον ιδρυτή της μπάντας, τον μπασίστα και τραγουδιστή  Piotr (Peter) Wiwczarek.


Kατά τη γνώμη μου είσαστε η πιο σημαντική μπάντα της Πολωνίας. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από εκείνες τις μέρες στις αρχές των 80ς ;

Προφανώς θυμάμαι εκείνες τις μέρες πολύ πιο καλά απ’ότι θυμάμαι κάτι που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Πάντα θυμάμαι το τι έγινε εκείνες τις πρώτες μέρες της μπάντας. Τότε ξεκινήσαμε την δισκογραφία μας. Ήταν δύσκολες εκείνες οι μέρες, και γι’αυτό τώρα πια κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να με σταματήσει (γέλια).

Ξεκινώντας σαν Heavy Metal μπάντα, πήγατε στο Thrash Speed και στα τέλη των 80ς γίνατε μια Death Metal μπάντα. Σωστά τα λέω  ?

Ξέρεις το Death metal είναι μια …στροφή , δεν θέλω να το χρησιμοποιώ σαν λέξη, μια που όταν ξεκινήσαμε θέλαμε να είμαστε μια extreme μπάντα, μια μπάντα σαν τους Judas Priest, σαν τους Motorhead, και να παίζουμε σε αυτό το στυλ, έτσι αυτό κάναμε, παίξαμε με αυτό τον τρόπο, όσο πιο γρήγορα και heavy μπορούσαμε, και μετά  όταν το Punk Rock επέστρεψε, αλλά και μπάντες σαν τους Slayer, Metallica, Anthrax, έβγαλαν τα πρώτα τους albums οι αλλαγές αυτές ήρθαν και για εμάς, και έτσι συνεχίσαμε να παίζουμε όλο και πιο γρήγορα, και να γινόμαστε όλο και πιο extreme, και εκείνες τις μέρες το στυλ μας έγινε Thrash Black. Thrash εξαιτίας της μουσικής μας και Black εξαιτίας των στίχων μας, που πραγματεύονταν πράγματα σαν τον Διάβολο και την κόλαση. Μετά όμως από όλα αυτά οι Vader έγιναν η μπάντα που ξέρεις, αυτή που είμαστε σήμερα.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί μουσικοί έφυγαν από τους Vader. Τι γνώμη έχεις για αυτό ;

Τι να σκεφτώ για αυτό… το να παίζεις στους Vader δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να θυσιάσεις τον εαυτό σου για αυτή τη μπάντα, γι’αυτό  και πολλοί δεν μπόρεσαν να το αντέξουν αυτό για πολύ. Δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις μέρες, τις εβδομάδες, τους μήνες που περιοδεύουμε, μακριά από τις κοπέλες μας, και τις οικογένειες μας. Καμιά φορά βέβαια υπάρχουν και παρεξηγήσεις με κάποια μέλη τα οποία δεν κόλλαγαν στην μπάντα. Δεν μπορείς να είσαι φίλος …δεν μπορείς να είσαι στη μπάντα …τόσο απλά. Ποτέ δεν πίεσα κανέναν να παίξει στους Vader, και μιλάω για εμένα γιατί από τότε που φτιάξαμε τη μπάντα ήμουν και είμαι ο φυσικός ηγέτης της, και εγώ αποφασίζω για το στυλ της μπάντας. (Γέλια). Εντάξει …δεν είμαστε η πρώτη μπάντα στον κόσμο που έχει έναν αρχηγό για να αποφασίζει.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των Vader ;

Είναι πολλές οι στιγμές για τις Vader, αλλά σίγουρα οι πιο σημαντικές είναι τότε που δημιουργήσαμε την μπάντα, άλλη στιγμή ήταν όταν ο Doc (Krzysztof Rckzkowski) –ντράμερ 1988-2005 (θανών) έγινε μέλος των Vader και ηχογραφήσαμε το πρώτο μας demo, σίγουρα όταν δημιουργήσαμε τον πρώτο μας δίσκο, όταν μια μπάντα από την ανατολική Ευρώπη, από το ανατολικό μπλοκ,  πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα βρήκε εταιρία για να παρουσιάσει τη δουλειά της, και σίγουρα η πρώτη μας περιοδεία, σε Ευρώπη και  στις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής, επειδή ήταν οι πρώτη φορά που οι οπαδοί μας εκτός Πολωνίας μπόρεσαν να μας δουν live, και επίσης μπορέσαμε να μοιραστούμε τη σκηνή με άλλα μεγάλα συγκροτήματα . Όλες αυτές οι στιγμές είναι εξίσου σημαντικές. Όπως επίσης και ο τελευταίος μας δίσκος Τibi Et Igni (λατινική φράση που μεταφράζεται στα Αγγλικά κάπως σαν ‘For you and fire’) –αυτό το λέει  ο γράφων-, αφού διανύσαμε 30 χρόνια σαν μπάντα, και αυτή τη στιγμή μας ακούνε και οπαδοί μιας άλλης γενιάς …της επόμενης από αυτή που ξεκινήσαμε.

Μπορείς να μας μιλήσεις για τη δισκογραφία των Vader ; 
Ποιο είναι το αγαπημένο σου album ; 

Ω… το θέμα είναι ποιος δίσκος αρέσει πιο πολύ στους οπαδούς μας. Για εμένα όλοι οι δίσκοι μας είναι το ίδιο σημαντικοί, γιατί είναι ένα μέρος της ζωής μου. Κάποια από τα συναισθήματα μου που τα αποτύπωσα σε μουσική και λόγια, και δεν μου αρέσει αυτή η cliché ερώτηση . Είναι σαν να ρωτάς έναν πατέρα ποιο αγαπά πιο πολύ από τα παιδιά του. Φυσικά και τα αγαπάει όλα το ίδιο. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ. Τις περισσότερες φορές σημασία έχει η ‘στιγμή’. Εμείς δεν βλέπουμε την ώρα να παίξουμε live τα τραγούδια μας. Στο κάτω κάτω της γραφής σημασία έχει το επόμενο τραγούδι που θα δημιουργήσουμε . Για εμένα, όπως είπα και πριν, το σημαντικό είναι να παίζουμε τα τραγούδια μας στη σκηνή.

Ποιος είναι ο βασικός συνθέτης και ποιος γράφει τους στίχους στο συγκρότημα ;

Εξαρτάται, αναλόγως τις περιόδους της μπάντας. Εάν μιλάμε για το τελευταίο album ο βασικός συνθέτης είναι ο Spider (Marek Pajak κιθάρες), ο οποίος έγραψε τρία τραγούδια, και έδωσε ένα διαφορετικό feeling στη μουσική μας, γράφοντας πιο Epic και σίγουρα ενδιαφέροντα τραγούδια, και οι στίχοι κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλονται σε εμένα αλλά και σε τρεις ακόμη φίλους που έγραψαν στίχους για εμάς.

Τι γίνεται με το καινούργιο σας album“Tibi Et Igni” ; Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα (some words)  για αυτό ;

Ω… metal words (γέλια) . Γενικά …αυτό είναι το τελευταίο μας album.Οι ηχογραφήσεις έγιναν στo Hertz studio, στο όποιο έχουμε ξαναγράψει δίσκο στο παρελθόν . Η διάφορα είναι ότι το studio ξαναφτιάχτηκε, και έτσι είχαμε τη δυνατότητα να γράψουμε κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες. Οι παραγωγοί είναι οι  Wojtek και Wiesawski, οι οποίοι είναι και οι ιδιοκτήτες του studio, και η εταιρία παράγωγης είναι η Nuclear Blast. Θα αρχίσουμε να προωθούμε τον δίσκο τον Σεπτέμβριο, και ειλικρινά δεν μπορούμε να περιμένουμε για αυτό.

Πως πηγαίνουν τα πράγματα για τους Vader μέσα στο 2014, και τι σας επιφυλάσσει το μέλλον;

Κάνεις δεν ξέρει  τι θα φέρει το μέλλον, αλλά αφού επιζήσαμε για 30 χρόνια, και έχουμε τους die hard οπαδούς μας , σίγουρα δεν ανησυχώ για το μέλλον. Αυτή η αφοσίωση των οπαδών μας είναι η μεγαλύτερη μας ικανοποίηση. Τώρα που βγήκε το νέο μας album θα κοιτάξουμε να λάβουμε μέρος σε κάποια φεστιβάλ ,αλλά να κάνουμε και λίγες διακοπές. Πάντως από τον Σεπτέμβριο θα επικεντρωθούμε στον δίσκο, αρχίζοντας παραδοσιακά από την Πολωνία , και με την καινούργια χρονιά θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία στην οποία θα συμπεριλάβουμε και την Ελλάδα …όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να βγάλουμε και ένα ep τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αλλά αυτές δεν είναι παρά κάποιες σκέψεις.

Ελπίζω να σας δούμε και στην Ελλάδα .Τα πλάνα σας όντως περιλαμβάνουν και τη χώρα μου, όπως μου είπες και πιο πριν ;

Πάντοτε ! Πως γίνεται να παίξουμε στην Ευρώπη και να μην έρθουμε στην Ελλάδα ; Οι Vader λατρεύουν την Ελλάδα, και την συμπεριλαμβάνουν πάντα στις περιοδείες τους.

Εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας. 

Σας ευχαριστώ παρά πολύ για την παθιασμένη  σας υποστήριξη  και την αγάπη σας, και πάντα νιώθω περήφανος και χαρούμενος όταν έρχομαι να παίξω στη χώρα σας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να τύχει σε έναν metal οπαδό σαν και εμένα.
Θα τα πούμε σύντομα. ‘Ευχαριστώ’ (στα Ελληνικά).

Κατερίνα Μπουδούρη


Απομαγνητοφώνηση Παύλος Γιαννακόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου